Magyarorszgon t-hatszzezer ismert cukorbeteg l. Tbbsgk, legalbb 75%-uk testtmeg-felesleggel rendelkezik, tbbletslyuk ltalban vekkel, vtizedekkel megelzte a cukorbetegsg kialakulst, s annak kivltsban dnt szerepet jtszott. Szmukra alapvet fontossg (lenne) a testsly cskkentse, lehetsg szerint normalizlsa. Minl korbban kerl erre ugyanis sor, annl jelentsebben javulnak az egyn letkiltsai: kedvez esetben mg maga a cukorbetegsg is visszafejldhet, de legalbbis knnyebben egyenslyban tarthatv vlhat. A ditt az orvos rja el, megllaptva kt legfontosabb tnyezjt, azt, hogy a beteg mennyi sznhidrtot s energit fogyaszthat.
A sznhidrtfogyasztsrl
A cukorbeteg-dita alapszablya, hogy a cukortl s minden cukorral vagy mzzel kszlt teltl tartzkodni kell. A cukor helyettestsre klnbz destszerek hasznlatosak. Nem tartalmaz energit illetve sznhidrtot a tbb mint szz ve ismert szacharin mellett a klnbz mrkaneveken kaphat ciklamt, aszpartam s aceszulfm-K, amelyeknek elnye, hogy zket fzs-sts sorn is megtartjk. Ha nemcsak a cukor zt, hanem a trfogatt is ptolni kell, akkor szorbitot vagy fruktzt hasznlnak. Ezek ugyan lassabban emelik a vrcukorszintet, mint a szl- vagy rpacukor, de tartalmaznak energit, s sznhidrtnak tekinthetk, teht a napi engedlyezett sznhidrt- s energiamennyisgbe bele kell szmtani.
Kerlni kell a vrcukrot gyorsan emel, vagyis magas glikmis index lelmiszer, tel, ital fogyasztst. Ilyenek pldul a maltacukor, a burgonyapr-por, a ftt burgonya, a mz, a gabonapelyhek (ltalban minden pelyhestssel sztroncsolt sejtfal magas sznhidrttartalm nvnyi termk), valamint minden cukros dtital. Ezek fogyasztsa a cukorbetegek szmra felttlenl kerlend. Ami javasolhat, az a vrcukrot kevsb emel, viszonylag alacsony energiasrsg, alacsony glikmis index nvnyi eredet lelmiszerek szles sklja, gy a fekete kenyr, lencse, bab, bors, szjabab, korps mzli, sznes fzelkek, saltaflk, kposztaflk, ckla, retek, hagyma, zldhagyma, paprika, paradicsom. Ezen tlmenen a gymlcsk fogyasztsa - belertve a citrusflk mellett a hazai gymlcsk tlnyom tbbsgt - is messzemenen javasolhat. Idelisan beleillik a fogykrba gymlcsnap tartsa, amikor is semmi mst nem fogyaszt a cukorbeteg, mint msfl-kt kg almt, krtt vagy narancsot. Termszetesen a magasabb cukortartalm bannbl, szlbl csupn minimlis mennyisget, a cseresznybl, meggybl, srgabarackbl tbbet, a grgdinnybl, mlnbl, eperbl mg tbbet fogyaszthat a diabteszes.
Az trend energiatartalma
nmagban csupn a sznhidrttartalomra koncentrls flrevezet, mert ha az energiatartalmat nem hatrozzuk meg, egyrszt nem biztosthatjuk az optimlis tpanyag-sszettelt, msrszt a cukorbeteg nkntelenl is tlpi az energiahatrt, hiszen gy vli, ami nem sznhidrt, abbl brmennyit ehet (pldul "hst hssal"). Ezzel a szemllettel sajnos mg ma is gyakran lehet tallkozni.
A slyfelesleggel rendelkez diabteszesek szmra a lefogys a legfontosabb elrend cl, teht nekik nemcsak a cukor (sznhidrt)fogyaszts mrtkre, hanem a napi energia-bevitelre is kell gyelnik. A slyfelesleggel l diabteszes nk szmra fogykrjuk idejre a 4200 kilojoule-t, azaz 1000 kilokalrit tartalmaz trend, a fogykrra javasolt cukorbeteg frfiak rszre az 5900 kilojoule-t, azaz 1400 kilokalrit tartalmaz men javasolhat. Ezen ditknak lnyegben semmiben nem kell klnbznik a nem cukorbeteg fogykrz szmra javasolhat, kiegyenslyozott, egszsgesnek mondhat trendektl.
Szakrtk figyelmeztetnek arra is, hogy ha brki a fogykrt befejezi, energia-bevitelt csupn 20-30%-kal nvelheti a visszahzs veszlye nlkl, mert egy lefogyott kvr ember - mg ha testslyt teljesen normalizlta is - soha nem vlik valdi sovnny, hanem mindig "lefogyott kvr", azaz visszahzsra hajlamos marad. Ez a szably egyarnt ll a cukorbeteg s az anyagcsere szempontjbl egszsges egynekre.
Minden cukorbetegnek ajnlhat, hogy maximlisan kerlje a zsros hsok s tejtermkek fogyasztst, helyettk rszestse elnyben a sovny hsrukat (azokat is kis mennyisgben). A vaj helyett kevs margarint, zsr helyett tolajat hasznljanak. Emellett a fogykrz cukorbetegeknek elnyben kell rszesteni a zsiradkkml konyhatechnika (teflon, aluflia, grillezs, roston sts stb.) alkalmazst.
A szakrtk arra is felhvtk a figyelmet, hogy a vrben felhalmozd glkz szmos tpanyag felszvdst gtolja, melynek kvetkeztben kifejld hiny ms betegsgek kiindulpontjv vlhat. A vitaminok kzl a C vitamin hinynak kifejldse a legismertebb a cukorbetegek krben. A D-vitaminhiny - br nem kvetkezmnye a diabtesznek - rontja a cukorbetegek llapott. Ezrt esetenknt vitamin-kiegsztsre is szksg lehet: a cukorbetegsg kezelse sorn hasznlt vitaminok a niacin, biotin, C- vitamin, E-vitamin, F-vitamin, Q10.
Az egszsges embereknek is hasznos, de a cukorbetegeknek klnsen fontos, hogy a napi tpllkmennyisget t-hat tkezsre elosztva vegyk magukhoz. A reggeli, tzrai, ebd, uzsonna, vacsora, lefekvs eltti vagy ksi vacsora alkotta tpllkozsi ritmus az inzulin adsnak fggvnye, amit a kezelorvossal kell egynileg megbeszlni.
Mindezek betartsval a cukorbetegek tbbsge pusztn trendi eszkzkkel tbbet rhet el, mint megelzen akr tbbfle gygyszerksztmny alkalmazsa rvn.
Szerz: Kiss va | Forrs: HziPatika.com | Megjelent: 2004. oktber 1.