Vilgszerte egyre gyakoribb vlnak azok a megbetegedsek, amelyek kialakulsban szerepet jtszanak a helytelen tpllkozsi s letmdbeli tnyezk. Tbb mint fl vszzada tudjuk, hogy az egszsg megrzsnek alapvet felttele a minsgi tpllkozs. A legfontosabb energit ad tpanyagok a fehrjk, a zsrok, s a sznhidrtok, m ezek a szervezet kiegyenslyozott, harmonikus mkdshez mgsem jelentenek elegend forrst. Az egszsg megrzsben nagy fontossggal brnak mg a vitaminok, az svnyi anyagok, valamint az lelmi rostok.
A rosthinyos tpllkozs szmos betegsg kialakulsban veszlyeztet tnyezknt szerepelhet. Szmos kutat a szkrekedst a vastagbl tmeneti adaptcijnak, alkalmazkodsnak tartja a rostban szegny tpllkozshoz. A rosthinyos tpllkozs kvetkezmnye a szklet megkemnyedse. Ha a vastagblnek kemny szkletet kell tovbbtania, izomzata megnagyobbodik, fokozdik a bels nyoms, amelynek kvetkeztben az izomrtegek kztt ltrejn a divertikulum, a vastagbl zskszer kiblsdse.
A divertikulzis az iparilag fejlett orszgok lakossgnak 30-35 szzalkt rinti, a szzadfordulig viszont patolgiai ritkasgnak szmtott. Joggal nevezhet teht szzadunk egyik hinybetegsgnek.
Kockzati tnyezknt tartjk szmon a rosthinyos tpllkozst - ms tnyezkkel egytt - a vastagbltumorok kialakulsban. Az egyik felttelezs szerint a rosthinyos tpllkozs kvetkeztben megnylt tranzitid elsegti, hogy az epesavak a vastagbl nylkahrtyjt irritl karcinogn vegyletekk alakuljanak. A rostokban gazdag tpllkozs cskkenti a blbaktriumok ltal kpzd karcinognek ltrejttnek s a blfalra kifejtett hatsuknak a lehetsgt.
Az anyagcsere-betegsgek kzl az elhzs, a cukorbetegsg s a magas vrzsrszint kifejldsben veszlyeztet tnyez a rostszegny tpllkozs. Az elhzs megakadlyozsban a tpllk rostanyagai az energiahasznosuls fiziolgiai akadlyt jelentik. Rosthiny esetben ez a fiziolgiai akadly elmarad.
Az lelmi rostok tpllkozs-lettani jelentsgnek a megismerse kt angol orvos nevhez fzdik. Burkitt s Trowel munkjuk sorn arra a kvetkeztetsre jutottak, hogy a tpllkozsi tnyezk (lelmirost- s zsrbevitel) s a blbetegsgek kztt sszefggs van. Klnbz eurpai s afrikai orszgokban vizsgltk a vastagbldaganatok elfordulsi gyakorisgt. Azokban az orszgokban volt alacsonyabb a daganatos megbetegedsek elfordulsnak a szma, ahol a lakossg tbb lelmi rostot, s kevesebb zsiradkot fogyasztott.
lelmi rostoknak nevezzk azokat a nvnyi sejtalkot komponenseket, amelyek az emberi emsztenzimek hidrolzisnek ellenllnak, az enzimek nem kpesek felszvdsra alkalmas kisebb egysgekre bontani a rostokat. Megklnbztetnk oldhat s oldhatatlan rostokat.
Oldhat rost a pektin, a mzgk, a nyk, nhny hemicellulz, laktulz, nhny cukoralkohol, az inulin. A vzoldkony rostanyagok kzl legfontosabb a pektin, amely a zldsg- s fzelkflkben, gymlcskben, s a gabonaflk kzl a zabkorpban, zabpehelyben tallhat.
A zab rtkes forrsa mind a vzben oldhatatlan, mind az oldhat rostoknak: ez az a kettssg, amely elsegti az egszsges blmkdst. E rostok llaga zselszer, amely az emsztrendszerben megkti az epesavakat, a koleszterint, ezltal rontja a zsrok s a koleszterin felszvdst, s a vkonyblben akadlyozza az epesavak visszaszvdst.
Fontos szerepk van a vr koleszterinszintjnek a cskkentsben. Lervidtik a bltartalom thaladst a blcsatornban - cskkentik a tranzitidt -, ezltal megakadlyozzk a szkrekeds kialakulst.
Oldhatatlan rostok kz soroljuk a cellulzt, a hemicellulzt s a lignint, amely megtallhat az olajos magvakban, a hvelyesekben, a gabonaflkben. Az lelmi rostok fizikai-kmiai sajtsgbl addik, hogy a bltartalom trfogatt jelentsen megnvelik, thaladsi idejt lecskkentik: ennek eredmnyeknt a kros anyagok gyorsabban rlnek ki az emsztrendszerbl. Nvelik a bltartalom mennyisgt, gtoljk a szkrekeds kialakulst.
Mindkt rosttpus esetben elmondhat, hogy a vkonyblben lasstjk a tpanyagok felszvdst. Ez kedvez - pl. cukorbetegsg esetn -, mert a sznhidrt felszvds lasstsval cskkentik az n. glikmis indexet, ritkbban fordulnak el vrcukor-ingadozsok, kiegyenslyozottabb vlik a vrcukor szintje.
A rostoknak fontos szerep jut mg az energiaszegny trendben s a testslycskkent ditban is. A rostds tpllkozs mell bsges folyadkbevitel is szksges, ami kb. 2 litert jelent naponta. Ha nincs megfelel mennyisg folyadk a rostok a nedvessget a blfalbl fogjk elvonni, ez pedig inkbb a szkrekeds kialakulst segti el.
Egszsgnk megtartsa rdekben naponta mintegy 30 g nvnyi eredet rostot (gymlcst, zldsget s teljes kirls gabonatermket) kell elfogyasztanunk. A hazai tpllkozsi felmrsek szerint a lakossg lelmi rost fogyasztsa nem kielgt, a javasolt mennyisg felt sem teszi ki.
A szksges rostmennyisget gymlcskbl s zldsgekbl is nyerhetjk, de felfokozott, rohan letvitelnk nem teszi mindig lehetv a megfelel tpllkhoz jutst. A szksges rostokat n. trendi rostok bevitelvel ptolhatjuk. Az trendi rostok fknt nvnyi eredet oldhat s oldhatatlan rszekbl llnak, amit a hasnylmirigy s a vkonybl enzimrendszere sem kpes megemszteni. Feldolgozsuk a vastagbl baktriumflra fermentcijnak eredmnye.
Teht emszt traktusunk az a hely, ahol a tpllkbl az ltet tpanyagok kivondnak s felszvdnak, letet s j egszsget biztostva az egsz szervezet szmra.
Blrendszernk msik feladata a salakanyagok maradktalan eltvoltsa. A rendszer krosodhat a rostszegny trend, a zsros hsok fogyasztsa, valamint a tpllkkal bekerl kros anyagok, s a mozgsszegny letmd hatsra is.
Tl lass perisztaltika kvetkeztben a salakanyagok visszamaradnak a belekben, s rothadsnak indulnak. Ha azonban a blmozgs tl gyors, a felszvds nem elgsges, s a blen lv n. bartsgos baktriumok sem tudnak nvekedni. Az lelmi rostok segtenek a megfelel bl perisztaltika fenntartsban.
Egy nemzetkzi eurpai szervezet (EPIC) ngy s fl ven keresztl vgzett - tbb mint 500 000 fvel - sszehasonlt felmrst. A vizsglat eredmnye bizonytotta, hogy azok kztt a rsztvevk kztt, akik naponta tlag 35 g nvnyi rostot fogyasztottak, 40 szzalkkal kisebb volt a vastagblrk elfordulsa, mint azoknl, akik naponta csak a szoksos 15 g rostot fogyasztottk.